08 ianuarie 2024

Despre eTwinning pe înțelesul tuturor

Ce  este eTwinning ?

 

Lansat la 14 ianuarie 2005 ca acţiune transversală a programului Comisiei Europene « Educaţie şi formare de-a lungul întregii vieţi », programul eTwinning reprezintă o operaţiune de cooperare pedagogică prin intermediul noilor tehnologii, destinată tuturor şcolilor din învăţământul preuniversitar şi tuturor cadrelor didactice din Europa, indiferent de disciplina predată. eTwinning face parte din 2014 din programul european Erasmus+, programul Uniunii Europene pentru Educație, Formare, Tineret și Sport.

Prin intermediul eTwinning, profesorii din 44 de țări au posibilitatea a colabora pentru a concepe și pune în practică împreună cu elevii lor diferite proiecte la distanță.  33 de țări fac parte din programul  Erasmus+ (https://erasmus-plus.ec.europa.eu/ro/about-erasmus/how-to-take-part). Acestora li se adaugă Albania și Bosnia-Herzegovina care au primit în 2022 statutul de țări candidate la Uniunea Europeană.  9 alte țări sunt partenere eTwinning : Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Iordania, Liban, Republica Moldova, Muntenegru, Tunisia, Ukraina. Mai mult de un milion de profesori sunt înscriși în comunitatea etwinning online.

 

Lista Organizațiilor Naționale de Asistență din cele 44 de țări poate fi consultată aici :

 

https://school-education.ec.europa.eu/ro/about/about-page

 

Cum poți afla informații despre acțiunea eTwinning din România?

 

În perioada octombrie 2007 – martie 2022, implementarea eTwinning la nivel național a fost realizată Institutul de Științe ale Educației, iar de la  1 aprilie 2022, coordonarea Acțiunii eTwinning în România este realizată de Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDEFP).

 

Accesând site-ul: https://etwinning.ro/despre-etwinning/ puteți obține informații despre: campanii și competiții, cursuri on-line, evenimente de formare față-în-față, modalități de recunoaștere și certificare eTwinning (premii eTwinning, certificate de calitate, titlul de Școală eTwinning) dar și o serie de exemple de bune practici și tutoriale referitoare la utilizarea ESEP (European School Education Platform)

 

Cine sunt ambasadorii eTwinning din România?

Există în România două rețele rețele de specialiști care acționează ca ambasadori eTwinning: rețeaua inspectorilor școlari pentru proiecte europene, de la nivelul inspectoratelor școlare județene si al municipiului București, precum și de o rețea de reprezentanți ai Caselor Corpului Didactic. Pe lângă aceste două rețele, există o serie de cadre didactice care au primit statutul de Ambasadori eTwinning grație experienței dobândite în domeniul proiectelor eTwinning. Ambasadorii eTwinning participă la promovarea şi la evaluarea proiectelor, la organizarea unor reuniuni regionale sau locale, a unor sesiuni de informare sau de formare etc.

Lista ambasadorilor eTwinning din România la 31/12/2023: https://etwinning.ro/ambasadori/# 

 

Ambasadorii eTwinning din județul Alba la 31/12/2023:

Bădău Georgeta, profesor de limba franceză, Colegiul National «Horea, Cloșca si Crișan» din  Alba Iulia: www.georgetabadau.ro

Nicoletta Hustiuc, Școala Gimnazială nr.3 din Cugir

Corina Valentina Voicu, Liceul tehnologic din Aiud

 

Pagina de Facebook a ambasadorilor eTwinning Corina Voicu și Nicoletta Huștiuc poate fi consultată aici:  https://www.facebook.com/profile.php?id=100077918822089 . Pe această pagină se găsesc și informații referitoare la Revista Experiențe Erasmus+, ISSN 2971-8333, ISSN-L 2971-8333, apărută sub îngrijirea acelorași ambasadori eTwinning.  

 

Blogul Ambasadorilor eTwinning români: https://ambasadoriietwinningromani.weebly.com/

Cunoaște-mă mai bine:

Pagină web realizată în programul pentru creare site-uri, WebWave.